Event Title

Kujdesi infermieror tek pacientet me anemi

Session

Medicine and Nursing

Description

Arsyeja përse mora në studim aneminë është për faktin se në vendin tonë këto raste janë të shpeshta,anemia është si pasojë e mungesës së hekurit në organizëm,prandaj është me rëndesi të edukohen dhe të mësohen pacientët se hekuri mund të merret në organizëm me anë të ushqimeve,bimëve që karakterizohen me përmbajtje të hekurit, pemëve dhe perimeve.

Qëllimi: Qëllimi im është që të mësojmë sa më shumë rreth komplikacioneve që shkakton kjo sëmundje si: lodhje , marramendje,dhe dhembje koke.Mjekimi bazohet në preparatin kryesor i cili është hekuri.Shumë raste me anemi sideropenike mund të tejkalohen nëse merret ushqimi i pasur me hekur dhe në mënyrë të rregullt.Në punim do të diskutohet klasifikimi i anemive, ndarja etiologjike dhe morfologjike e anemisë, simptoma, shenja, diagnoza, trajtimi dhe gjithashtu për ndërlikimet e mundshme te sëmundjet e mundshme dhe kujdesi shëndetësorë. Bazuare dhe në histori, biseda me pacientin për sëmundjen e tij, ekzaminimi i pacientit dhe llogaritja e gjakut, përcaktoj në ekzistencën e anemisë.Çasjet për trajtimin e anemisë janë të ndryshme dhe gjithashtu varen shumë nga shkaku i anemisë. Mjeku përcakton strategjinë e trajtimit, siç ështëpërdorimi i ilaqeve të caktuara dhe zakonet që ndryshojnë ushqimin.

Metodologjia:E shfrytëzuar në punimin me titull “Kujdesi infermieror tek pacientet me anemi” qëndron i orientuar në tri faza të veçanta të hulumtimit, si: të menduarit për hulumtimin, përgatitja e hulumtimit dhe mbledhja e të dhënave. Puna përgatitore kryesisht qëndron e bazuar në metodën kërkimore në literaturë ndërkaq për të arritur të gjitha objektivat e punimit, kemi shftytëzuar edhe metodën e analizës duke analizuar raporte dhe publikime lidhur me temën e trajtuar gjithnjë duke ju referuar edhe ligjeve që janë në fuqi lidhur me përgjegjësitë epidemiologjike dhe ruajtjen e shëndetit publik.

Rezultatet:Mostrën e hulumtimit e përbëjnë 20 të anketuar të cilët ishin në fazën e rehabilitimit me semundje te anemis. Të dhënat janë mbledhur me ane te hulumtimit 10 pytjeve ku jane te anketuar pacientet. Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte qe ishin duke u trajnuar ne spitalin fillonte qysh nga mosha madhore e deri tëk mosha e pjekurise.

Proceedings Editor

Edmond Hajrizi

ISBN

978-9951-550-47-5

Location

UBT Kampus, Lipjan

Start Date

30-10-2021 12:00 AM

End Date

30-10-2021 12:00 AM

DOI

10.33107/ubt-ic.2021.197

This document is currently not available here.

Share

COinS
 
Oct 30th, 12:00 AM Oct 30th, 12:00 AM

Kujdesi infermieror tek pacientet me anemi

UBT Kampus, Lipjan

Arsyeja përse mora në studim aneminë është për faktin se në vendin tonë këto raste janë të shpeshta,anemia është si pasojë e mungesës së hekurit në organizëm,prandaj është me rëndesi të edukohen dhe të mësohen pacientët se hekuri mund të merret në organizëm me anë të ushqimeve,bimëve që karakterizohen me përmbajtje të hekurit, pemëve dhe perimeve.

Qëllimi: Qëllimi im është që të mësojmë sa më shumë rreth komplikacioneve që shkakton kjo sëmundje si: lodhje , marramendje,dhe dhembje koke.Mjekimi bazohet në preparatin kryesor i cili është hekuri.Shumë raste me anemi sideropenike mund të tejkalohen nëse merret ushqimi i pasur me hekur dhe në mënyrë të rregullt.Në punim do të diskutohet klasifikimi i anemive, ndarja etiologjike dhe morfologjike e anemisë, simptoma, shenja, diagnoza, trajtimi dhe gjithashtu për ndërlikimet e mundshme te sëmundjet e mundshme dhe kujdesi shëndetësorë. Bazuare dhe në histori, biseda me pacientin për sëmundjen e tij, ekzaminimi i pacientit dhe llogaritja e gjakut, përcaktoj në ekzistencën e anemisë.Çasjet për trajtimin e anemisë janë të ndryshme dhe gjithashtu varen shumë nga shkaku i anemisë. Mjeku përcakton strategjinë e trajtimit, siç ështëpërdorimi i ilaqeve të caktuara dhe zakonet që ndryshojnë ushqimin.

Metodologjia:E shfrytëzuar në punimin me titull “Kujdesi infermieror tek pacientet me anemi” qëndron i orientuar në tri faza të veçanta të hulumtimit, si: të menduarit për hulumtimin, përgatitja e hulumtimit dhe mbledhja e të dhënave. Puna përgatitore kryesisht qëndron e bazuar në metodën kërkimore në literaturë ndërkaq për të arritur të gjitha objektivat e punimit, kemi shftytëzuar edhe metodën e analizës duke analizuar raporte dhe publikime lidhur me temën e trajtuar gjithnjë duke ju referuar edhe ligjeve që janë në fuqi lidhur me përgjegjësitë epidemiologjike dhe ruajtjen e shëndetit publik.

Rezultatet:Mostrën e hulumtimit e përbëjnë 20 të anketuar të cilët ishin në fazën e rehabilitimit me semundje te anemis. Të dhënat janë mbledhur me ane te hulumtimit 10 pytjeve ku jane te anketuar pacientet. Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte qe ishin duke u trajnuar ne spitalin fillonte qysh nga mosha madhore e deri tëk mosha e pjekurise.