Title

ÌON

Date of Award

Summer 6-2020

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Integrated Design

First Advisor

Afërdita Statovci

Language

Albanian

Abstract

Trendet e modës vijnë dhe shkojnë; ndërkohë, vlerat e një shoqërie janë themeluar dhe tregojn karakteristika për besimet dhe kulturën e tyre. Moda nuk është thjesht një imazh ambicioz i një vlere të vjetër të ri-interpretuar por përkundrazi një koncept evokues dhe freskues që portretizon një shoqëri.Edhe pse jemi në kohën post moderne imazhi të cilin ti zgjedh ta prezantosh vetën mund të paragjykohet nga shoqëria e ditëve të sotme,sidomos nëse I takon edhe një race tjetër .Kjo e fundit është tema të cilën dua ta shtjelloj dhe të tregoj se si ka ndikuar racizmi në industrinë e modës. Komuniteti i modës ka treguar, pa pushim, se është i gatshëm të luftojë për drejtësi sociale dhe kauza progresive. Prandaj ia vlen të pyesni pse nuk ka bërë më shumë për t'u përballur me padrejtësinë racore brenda radhëve të veta. Vetë numrat tregojnë një histori: Brenda Këshillit të Dizajnuesve të Modës të Amerikës, një nga organizatat më të shquara tregtare të industrisë, vetëm 3% e anëtarëve janë të racës së zezë. Më pak se 10% e stilistëve në Javën e fundit të Modës në New York ishin të racës së zezë. Dhe vetëm 15% e modeleve që ecnin në pistë ishin të zeza. Pas këtij koleksioni është një koncept i fortë dhe një temë e ndjeshme dhe mjaft aktuale edhe sot- racizmi dhe përmes këtij koleksioni kam dashur t'u tregoj njerëzve që pastertia shpirterore nuk ka te beje me ngjyren e lekures, kështu që emri i këti koleksioni është "ÌON" që do të thotë pastërti sepse të gjithë njerëz janë të bukur. Pra, ky koleksion bazohet në thjeshtësi dhe ngjyrë të bardhë,dhe ju mund të shihni më shumë forma organike.

DOI

10.33107/ubt-etd.2020.2291

Share

COinS