Title

VILE BANIMI

Date of Award

Summer 6-2020

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Architecture and Spatial Planning

First Advisor

Lulzim Beqiri

Language

Albanian

Abstract

Ndertesa te cilen kam perzgjedhur te projektoj eshte ndertese e banimit (Vilë) qe pergjithesisht perfshine hapsirat e qendrimit ,fjetjes dhe rekreacionit . Gjithashtu ndertesa perfshine edhe hapsiren ku personi perkates do te mund te ushtroj profesionin e tij ( hapsiren e punës) . Perzgjedhja e lokacionit per kete lloj ndertese eshte bere pikerisht ne nje zone te qete dhe tejet relaksuese, e rrethuar nga hapsira te gjelberuara dhe larg nga zhurmat e qendres se qytetit. Lokacioni ndodhet ne rajonin e qytetit te Vushtrrise me saktesishte fshati “Novelan”-Kosove. Lokacioni eshte perzgjedhur kryesisht duke perkrahur profesionin e personit ne fjale dhe tipit te nderteses . Meqe nder vite termi “Vile” ka pesuar ndryshime jashtezakonisht te medha prap nje nder karakteristikat kryesore te saje apo nje pershkrim me adekuat per vilen ne teresi eshte “ Arratisje” perfundimtare nga jeta e zhurmshme e qyteti , stresi dhe ngarkesa te cilen dinamika e qyteti transmeton tek njeriu . Vila ka qëndruar me shekuj, gjithnjë duke siguruar qetësi dhe bukuri për ata që tërhiqeshin brenda mureve të saj. Ne kete rast do te me pelqente te perdorja shprehjen e Le Corbusier “Arkitektura shkon përtej nevojave utilitare” per vet faktin se vilat jane nderlidhje e disa funksioneve te zgjeruara e jo vetem banimit , ne to hyne luksi si stil jetese , hyne konteksti I gjere , madhesia etj.

DOI

10.33107/ubt-etd.2020.2334

This document is currently not available here.

Share

COinS