Date of Award

Fall 10-2020

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Medicine and Nursing

First Advisor

Shqipe Agushi

Language

Albanian

Abstract

Diabeti është një çrregullim kronik dhe i pashërueshëm i glukozës në gjak. Ne dallojmë disa forma të diabetit, ku më e njohura janë diabeti mellitus tip 1 dhe tipi 2. Trajtimi joadekuat i diabetit mund të çojë në një sërë komplikimesh akute, kronike dhe të tjera. Sa më shpejt të diagnostikohet dhe trajtohet sëmundja, aq më i madh është suksesi dhe aq më e ulët është mundësia e ndërlikimeve.

Punimi paraqet rolin e infermierit në kujdesin shëndetësor dhe thekson rolin e saj në edukimin e pacientëve. Infermierja edukon pacientin në lidhje me metodat e trajtimit: farmakoterapi ose insulinë, ushqim të duhur (terapi diete), aktivitet fizik (ushtrim) dhe vetëkontroll, pra vetë-kujdes i sëmundjes.

Kujdesi cilësor në kujdesin e një personi me diabet kërkon ekspertizë të gjerë të një infermiere, e cila duhet të vendosë komunikim të mirë me pacientin dhe ta edukojë atë se si të kujdeset për shëndetin e tij. Infermierja, në përputhje me kompetencat e saj, përcakton nevojat, planet dhe zbaton kujdesin shëndetësor.

DOI

10.33107/ubt-etd.2020.2799

Included in

Nursing Commons

Share

COinS