Date of Award

2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Medicine and Nursing

First Advisor

Besnik Elshani

Language

Albanian

Abstract

Artriti reumatoid është një çrregullim inflamator, sistemik,kronik i cili kryesisht prek nyjet që janë të veshura me synovium. Karakterizohet tipikisht nga një përfshirje simetrike,herë pas here deformuar, poliartriti periferik. Për shkak se është një sëmundje sistemike, mundet gjithashtu ndikojnë në të gjithë trupin, duke përfshirë zemrën, mushkëritë dhe sytë.

Shkaku AR nuk njihet plotësisht. Ka të ngjarë që individët e ndjeshëm gjenetikisht të ekspozohen ndaj një antigjeni të panjohurduke rezultuar në vetë-stimulim të sistemit imunitar (autoimuniteti).

Përgjigja imune reagon në mënyrë të kryqëzuar me indin pritës (membranën synoviale) duke rezultuar në pezmatim të membranës sinoviale (sinovit).Kjo krijon hipertrofi sinoviale.

Ky proces përfundimisht mund të çojë në dëmtime të kërcit dhe shkatërrim të kockave.

Qelizat T ( Limfocitet T) duket se janë ndërmjetësit më të rëndësishëm të sëmundjes. Ata stimulojnë sistemin imunpërmes lëshimit të një larmie citokinash inflamatore, nga të cilat më të rëndësishmme janë : TNF-α, IL-1dhe IL-6, duke rezultuar në një gjendje pro-inflamatore.

DOI

10.33107/ubt-etd.2021.2893

Share

COinS