Date of Award

Fall 9-2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Architecture and Spatial Planning

First Advisor

Lulzim Beqiri

Language

Albanian

Abstract

Në kuptimin etimologjik fjala Vilë rrjedh nga Italishtja villa, respektivisht nga Latinishtja villae = shtëpi rurale/ fshati e përcjelle me ndërtesa ferme. Kuptimi, definimi dhe konceptimi i Vilës si objekt dhe entitet gjeografik është zhvilluar dhe ka ndryshuar në kohë dhe hapësirë: - (veçanërisht në Evropën kontinentale) Një rezidencë/ shtëpi fshati e madhe dhe luksoze - Një shtëpi e madhe fshati e epokës Romake, që posedon pronë dhe përbëhet nga ferma dhe ndërtesat e banimit të kompozuara rreth një oborri të brendshëm.

Qysh nga antikiteti Vila ka siguruar një “arratisje” përfundimtare nga stresi i punës dhe ritmi tensionuar i jetës në qytet. Kjo “arratisje” është bërë natyrshëm ne lokacione dhe ambiente qetësuese dhe regjenerues për trupin dhe mendjen, si dhe në lokacione që sigurojnë një tërheqje shpirtërore drejtë një strehe banimi larg nga qyteti.

Ndërtimi i vilave ka evoluar gjatë shekujve. Me kalimin e kohës, ky u bë emri për shtëpi të rehatshme me një kopsht në zona të privilegjuara. Dhe në ditët e sotme një vilë është, para së gjithash, një shtëpi e rehatshme, e ndarë për një familje.

Për fat të mirë, kohët po ndryshojnë, dhe konsumatori aktual gjithnjë e më shpesh i shtyn arkitektët dhe ndërtuesit të krijojnë shtëpi të bukura, komode dhe origjinale që do të përfshinin traditat më të mira të së kaluarës dhe trendët aktuale teknologjike dhe të tjera të kohës së re në ndërtimet periferike.

DOI

10.33107/ubt-etd.2021.2968

Included in

Architecture Commons

Share

COinS