Date of Award

Summer 8-2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Computer Science

First Advisor

Xhafer Krasniqi

Language

Albanian

Abstract

Me rritjen e numrit të pajisjeve IoT në ditët e sotme, kërkesa për t’i mbështetur ato vetëm sa rritet, me rreth 7.6 miliardë pajisje IoT aktive në fund të vitit 2019, si dhe me një pritshmëri të rritjes deri në 24.1 miliardë pajisje IoT në vitin 2030. Me numër kaq të madh të pajisjeve që do të lidhen në Internet atëherë na duhet siguri dhe rrjet i besueshëm që i mbështet të gjitha këto pajisje. Mundësia më e mirë për këtë çështje është NB-IoT (Narrowband–Internet of Things).

NB-IoT mundëson konektimin e qindra-mijëra pajisjeve të vogla (sensorëve) në Internet përmes sistemeve celulare si dhe mundëson komunikimin në mes këtyre pajisjeve pa involvuar njeriun. Poashtu, NB-IoT mundëson transmetimin e të dhënave të gjeneruara nga këto pajisje tek serverët e të dhënave për procesim të mëtutjeshëm nga teknologjitë inteligjente dhe me mundësi të të mësuarit.

Përmes këtij punimi synoj të hedh një vështrim rreth tekonlogjisë NB-IoT, arkikekturën, zbatimin e saj në të ardhmen dhe dallimin e NB-IoT nga teknologjitë e tjera. Poashtu në këtë temë do të përfshihet edhe ndonje obzervim për ndikimin që ka NB-IoT në teknologjinë e telekomunikacionit e në veçanti në atë të sistemeve celulare.

DOI

10.33107/ubt-etd.2021.2959

Share

COinS