Date of Award

Winter 12-2019

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Architecture and Spatial Planning

First Advisor

Mimoza Sylejmani

Language

Albanian

Abstract

Tema e këtij punimi të diplomës mbështetet në krijimin e një hapësire adekuate për të moshuarit duke përmbushur të gjitha kriteret e nevojshme për një jetesë sa më produktive. Mungesa e kohës nga ana e gjeneratës së re për t'u kujdesur për të moshuarit, na bartin drejtë analizave të thellsishme të ambienteve të reja dhe hulumtimit për një habitat të përshtatshëm për popullsinë e moshuar. Numri në rritje i popullsisë së moshuar, i kombinuar me ndryshimet në mënyrën se si ata dëshirojnë të jetojnë vitet e fundit të tyre si dhe pritjet për një jetë të kualitetit të lart, krijon edhe nevojën për opsione të reja të kujdesit institucional për këta persona. Modele të reja të kujdesit dhe banimit për të moshuar konceptohet jo thjeshtë si objekte që ofrojnë shërbime të kujdesit mjekësor por si shtëpi / vatra familjare për të moshuar. Duke pasur parasysh se në qytetin e Prishtinës ekziston një shtepi për të moshuar kapaciteti saj mundëson strehimin deri në 100 të moshuar. At’herë në kuadër të këtij projekti mundësohet rritja e fleksibilitetit dhe sherbimeve që i përmbushë të gjitha kërkesat për një jetë të lumtur e të shëndetshme për të moshuarit. Projekti është dizajnuar në atë mënyrë që të moshuarit të ndjehen komod, të kenë afër të gjitha shërbimet dhe të përjetojnë ditë të qeta dhe plot lumturi.

DOI

10.33107/ubt-etd.2019.741

Included in

Architecture Commons

Share

COinS