Date of Award

Winter 2-2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Medicine and Nursing

First Advisor

Shqiptar Demaçi

Language

Albanian

Abstract

Urgjencat kirurgjike mund të përkufizohen si operacione që kërkohet për të trajtuar një kërcënim akut për jetën, organin, gjymtyrën ose indin e shkaktuar nga trauma e jashtme, procesi akut i sëmundjes, përkeqësimi akut i një procesi të sëmundjes kronike ose ndërlikimi i një procedure kirurgjikale ose ndërhyrjeje tjetër. "Hipertensioni intra-abdominal", mosfunksionimi dhe dështimi i organeve të shkaktuara nga presioni, janë njohur gjithnjë e më shumë gjatë dekadës së fundit si shkaqe të morbiditetit dhe mortalitetit të konsiderueshëm. Presioni i rritur intra-abdominal mund të shkaktojë dëmtime të konsiderueshme të funksionit të sistemit nervor kardiak, pulmonar, renal, gastrointestinal, hepatik dhe qendror. Abdomeni akut është një gjendje që kërkon vëmendje dhe trajtim urgjent. Ai mund të shkaktohet nga një infeksion, inflamacion, okluzion vaskular ose bllokim. Pacienti zakonisht do të përshkruaj fillimin e papritur të dhimbjes abdominale me të përziera ose me të vjella të shoqëruara. Shkaqet e zakonshëm të abdomenit akut përfshijnë apendicitin akut, kolecistitin, pankreatitin dhe divertikulitin. Po ashtu peritoniti akut është një shkak i abdomenit akut dhe mund të rezultojë nga këputja e një viskusi të zbrazët ose si një ndërlikim i sëmundjes inflamatore të zorrëve.

DOI

10.33107/ubt-etd.2021.2664

Included in

Nursing Commons

Share

COinS