Date of Award

Summer 7-2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Architecture and Spatial Planning

First Advisor

Lulzim Beqiri

Language

Albanian

Abstract

E gjithë njohuria e marrë gjatë studimeve në fakultetin e Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor por edhe njohurit e tjera jashtë sistemit universitar janë shtjelluar e përdorur në ketë temë (Qendër tregtare) të diplomës.

Arsyeja e zgjedhjes së temës për ndërtesa ekonomike është sfidim i vetvetes dhe nxënia e njohurive për projekte me komplekse se ato të zakonshmet.

E gjithë tema dhe planimetrit e objektit janë zhvilluar, konsultuar, ndryshuar e zgjidhur me mentorin e nderuar Dr. Lulzim Beqiri.

Në zhvillimin e temës kryesisht jam inspiruar nga arkitektura moderne dhe post-moderne, nga rregullat gjeometrike e veçanërisht nga pionierët e arkitekturës moderne: Le Courbusier, Alvar Aalto, Ludvig Mies Van Der Rohe, Walter Gropius e shume të tjerë.

Në formën e objektit kryesisht jam ndikuar gjeometria dhe arkitektura post moderne.

Në vazhdim tek pjesa historike zhvillohet historia e qendrave të para tregtare pra format e para të tyre deri tek format prezentë ne post modernizmin e vonshëm.

Pjesa tjetër pas historikut përfshin analizat e lokacionit analizat urbane të parcellës.

Pjesa e fundit përfshin fazat e projektit deri tek planvendosja urbane n raport me qytetin.

DOI

10.33107/ubt-etd.2021.2963

Included in

Architecture Commons

Share

COinS