Date of Award

Summer 6-2016

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Architecture and Spatial Planning

First Advisor

Banush Shyqeriu

Language

Albanian

Abstract

Objektet Hoteliere shërbejnë për banim / akomodim të shkurtër dhe të përkohshëm të njerëzve / mysafirëve, të cilët mund të kenë qëllime të ndryshme, duke filluar nga ato turistike, biznesore, udhëtimeve të ndryshme logjistike e zyrtare, konferencave e gjerë te qëllimet e pushimit, argëtimit/ lojërave, rekreimit dhe rehabilitimit fizik e shpirtëror.

“Ne të gjithë jemi vizitor në këtë moment dhe në këtë vend. Ne të gjithë jemi këtu vetëmkalimthi. Ne kemi ardhur që të observojmë, të mësojmë, të rritemi e pastaj të kthehemi në shtëpi”. Kjo është një thënie Australiane që e definon vet jetën, një moto që mund të përdoret si metafore e “habitateve” të përkohshme të mobilitetit njerëzor – objekteve hoteliere.Sot, turizmi është shndërruar në numrin një te të gjitha aktiviteteve ekonomike në botë. Nga shek. XX, mobiliteti theksohet gjithnjë e më tepër, qëndrimi në një hotel është shndërruar në një mënyrë të jetës së shume njerëzve dhe për turistet një argëtim i ndërthurur me pushimin.Është interesante se tendencat dhe nevojat që kanë shoqëritë sot mund të gjurmohen edhe në shoqëritë e dhjeta shekujve më parë, shoqëri të cilat së bashku me mobilitetin i ndërtuan civilizimet.

DOI

10.33107/ubt-etd.2016.511

Included in

Architecture Commons

Share

COinS