Date of Award

Winter 12-2019

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Medicine and Nursing

First Advisor

Indrit Bimi

Language

Albanian

Abstract

Infeksionet e traktit respirator tek fëmijët janë një nga arsyet më të zakonshme për prindërit që këshillohen me profesionistë të shëndetit. Shumica e ketyre semundjeve janë sëmundje virale vetë-kufizuese që do të zgjidhen me kohën dhe menaxhimin mbështetës. Sidoqoftë, është e rëndësishme që profesionisti shëndetësor të identifikojë çdo infeksion te traktit që mund të ketë implikime më serioze për fëmijën dhe të kërkojë ndërhyrje mjekësore. Diagnozat zakonisht mund të bëhet nga anamneza dhe të paraqesë simptoma të tilla si kollë, rrallë, tachypnea, ethe, ose stridor. Përjashtimi i simptomave të "flamurit të kuq" do t'i lejojë profesionistët shendetesor të sigurojnë siç duhet prindërit dhe të këshillojnë menaxhimin simptomatik me antipiretikë dhe administrim adekuat të lëngjeve. Me rolin në zgjerim të infermierëve në ambiente ambulatore, shumë fëmijë tani po trajtohen nga profesionistë shendetesor përveç mjekëve, (p.sh. praktikuesit e avancuar të infermierëve), disa prej të cilëve janë të trajnuar në pediatri, ndërsa të tjerët kanë njohuri të kufizuara për infermierinë e fëmijëve të sëmurë. Ne kete hulumtim u be nje rast studimi i nje femije te hospitalizaur prane Spitalit Amerikan me semundje infektive te traktit repsirator. Ne rezultet e pergjithme u verjet se roli i infermiresie ne menaxhimin e rasteve te tilla eshte shume i rendesishem. Me avancimin e "përshkruesit jo mjekësor" brenda profesionit të infermierisë, ndërgjegjësimi se kur duhet të jepet apo jo terapi me antibiotikë, duhet të merret në konsideratë të kujdesshme, veçanërisht në dritën e problemeve që mund të vijnë nga përdorimi i tepërt i trajtimit me antibiotikë. Infermierët kanë një rol jetësor, jo vetëm në administrimin e ilaçeve dhe mbështetjen e ndërhyrjeve të tjera mjekësore, por edhe në mbështetjen e fëmijës dhe familjes gjatë periudhës së sëmundjes. Edukimi i prindërve dhe fëmijës, në disa raste, në lidhje me parandalimin dhe shmangien për të zvogëluar rreziqet e ndonjë infeksioni te traktit respitator të mëtejshme duhet të adresohet, përfshirë imunizimin dhe ndërprerjen e duhanit.

DOI

10.33107/ubt-etd.2019.47

Included in

Nursing Commons

Share

COinS