Date of Award

Spring 3-2020

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Medicine and Nursing

First Advisor

Gani Halilaj

Language

Albanian

Abstract

Çrregullimet psikiatrike ndodhin më shpesh në mesin e alkoolikëve sesa në popullatën e përgjithshme. Çrregullimet psikiatrike që alkoolikët më së shpeshti i pësojnë përfshijnë çrregullimet e humorit (p.sh., depresioni), çrregullimet e ankthit dhe çrregullimi i personalitetit antisocial. Vlerësimi i simptomave psikiatrike në pacientët me alkool është i komplikuar nga

marrëdhënie të shumta që ekzistojnë midis pirjes së rendë, simptomave psikiatrike dhe faktorëve të personalitetit. Për shembull, alkoolistët me depresion që ndodhin mund të jenë në rrezik më të madh të problemeve psikosociale, relapsit dhe vetëvrasjeve. Në të kundërt, pirja e rëndë mund të prodhojë ose përkeqësojë simptoma depresioni ose ankthi. Megjithëse përvoja klinike siguron udhëzime të përgjithshme për trajtimin e këtyre pacientëve, nevojiten hulumtime të mëtutjeshme për të zhvilluar terapi efektive psikosociale dhe farmakologjike që synojnë kombinime specifike të çrregullimeve psikiatrike dhe varëse.

Në këtë hulumtim do të flasim për pacientët e alkoolizuar që trajtohen në Institutin e psikiatrisë forenzike të Kosovës.

DOI

10.33107/ubt-etd.2020.2528

Included in

Nursing Commons

Share

COinS