Date of Award

Winter 1-2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Architecture and Spatial Planning

First Advisor

Arbër Sadiki

Language

Albanian

Abstract

Meqenëse arkitektura nuk ekziston vetëm për të plotësuar nevojat utilitare por roli i saj vie dhe bëhet më i rëndesishem kur në skenë paraqiten problematika ,mangësi dhe nevoja ,aty ajo gjen transformimin e duhur duke dhënë në fund një produkt që do plotësoj kërkesa nga të cilat është ngritur.

Kjo temë është nisur pikërisht nga një problematikë e mungesës së një muzeu astronomik e qka është edhe më e rëndësishme një Instituti astrologjik në vendin tim.

Mungesa e trajtimit adekuat të një shkence të lasht dhe esenciale siq është astronomia dhe mungesa e qasjes për tu informuar më shumë rreth saj janë dy qështjet të cilat populli im ka nevojë e gjë për të cilën dashuria dhe kurioziteti janë te vetmet mbështetje që kanë.

Ndërtesa në vetevete tenton të rrëfej një ngjarje ,një nga ngjarjet më esenciale në qenien e njeriut ,për te cilën dihet shumë pak dhe aspak po që zgjon shumë kurreshtje dhe shumë pikëpytje e paqartësi se si lindi dhe se si u zhvillu i gjithë universi.

Prej nga jemi ,ku ndodhemi dhe cila është e ardhmja jonë, janë vetëm disa nga pyetjet që kemi një jetë të tërë që luftojm ti gjejmë pergjigjie,prandaj kjo është një mundesi për të krijuar të paktën një ide të qartë për qdo lloj paqartësie qe ndjejmë dhe mund të të ndryshoj madje edhe perspektivën me të cilën i shihnim ngjarjet.

Madje edhe një fëmijë apo edhe një i rritur që nuk i ka shkuar kurr ndonjëherë në mendje të ishte një astronaut apo te bënte një xhiro në hapsirën e pafundme , në momentin qe ndodhet në muze mund ta ndjej vetën të tillë.

DOI

10.33107/ubt-etd.2021.2571

JPG1.jpg (15712 kB)
JPG2.jpg (14326 kB)
JPG3.jpg (14900 kB)
JPG4.jpg (12590 kB)
JPG5.jpg (12825 kB)
JPG6.jpg (11928 kB)
JPG7.jpg (14937 kB)
JPG8.jpg (12664 kB)
JPG9.jpg (16781 kB)

Included in

Architecture Commons

Share

COinS