Date of Award

Spring 3-2021

Document Type

Thesis

Degree Name

Bachelor Degree

Department

Architecture and Spatial Planning

First Advisor

Zana Prelvukaj

Language

Albanian

Abstract

Duke pasur parasysh se Vilat malore përmbajnë rëndësi të veqantë sa i përket shëndetit psiqikomendor si dhe atij fizik, pasi që ky lloj ndërtimi është i egzekutueshëm në viset malore ku ajëri është më i pastër i cili përmirson dukshëm organizmin e njeriut, dhe posedon vizurat të cilat janë relaksuese për syrin dhe mendjen, ne duhet qe te fokusohemi më shumë tek tipi I këtyre Vilave. Dhe pa dyshim që Kosova ka hapësira të bollshme sa i përket këtyre viseve dhe gjithashtu kanë relacion të shkurtër më qytetet kyqe, që bëjnë atë të mundëshme për shumicen e qytetarëve te Kosovës në përgjithësi të posedojnë në pronësinë e tyre një vilë të këtij lloji. Lokacioni i cili mendoj që ia vlenë të ndërtohet një vilë e këtij tipi është në zonën e cila është e njohur për qytetarët e Gjilanit sikur “zona e Stanishorit” por kjo zonë i takon fshatrave të ndryshëm sic janë: Stanishor, Strazh, Draganc, etj. Mirëpo lokacioni i përcaktuar gjendet në zonën kadastrale të fshatit Strazhë dhe i takon komunës së Novobërdës edhe pse relacioni më i shkurtër është me qytetin e Gjilanit.Ky fshat njihet për vegjetacion të lartë dhe ajër të pastër prandaj nje numer i konsiderueshëm i qytetarëve kan filluar ndërtimin e vilave ne këtë zone.

DOI

10.33107/ubt-etd.2021.2569

Included in

Architecture Commons

Share

COinS